葉問 Ip Man / Yip Man


Ip Man volt az első ismert harcművész, aki a kínai Ving Csun kungfu-t nyilvánosan oktatta. Több olyan, ismert tanítványa volt, akik később a saját útjukat járva váltak a harcművészet mestereivé. Közéjük sorolható Bruce Lee, Leung Ting, William Cseung.

Az első Ip Man azt kell, hogy mondjam tökéletes film, lélegzetelállító küzdelmek és egy remek kis sztori. Donnie Yen tökéletes választás volt Yip Man szerepére, olyan nagy színészi tudás igaz nem kellett a szerepéhez, de hozza a maximumot.  A vége nagyon ütős, roppant drámai, must see!

A folytatásban Ip Man Hong-Kongba költözik és nyit egy Wing Chun iskolát, ám ez nem nagyon tetszik a helyi iskolák mestereinek. Egy rövidke kis összezördülést követően szabad utat kap Ip Man, azonban a britekkel is meggyűlik a baja.

Működik a film még mindig, az első rész után ez is hozza a várt szintet, azonban már több dologba bele is lehet kötni. Bele is akarok, mert nagyon zavart 😛 Először is a britek… azok csak ordítani tudnak?! why? Másodszor pedig: Ving Csun vs boksz?? nemáár, ez annyira zavart, nem tudom miért. A boksz nagyon nem az én műfajom, ez biztos közrejátszik benne, de szerintem nem illett a kínai harcművészetek mellé. Pozitívum az, hogy piszok látványos volt még így is és a története is nagyon adta, tehát: must see!

A “The Legend is Born – Ip Man” főhősünk életét mutatja be 11 és 28. életéve között. Ezalatt az idő alatt komoly tapasztalatokat szerzett és ekkor fejlesztette ki a harci technikáját a legmagasabb szintre.

Felfogható ez egy 0. résznek is?? Hát nem tudom… mindenesetre nagyon jó volt ez is, sokkal drámaibb. A történetre összpontosítanak ezúttal és nem a harci jelenetekre. Ezáltal kicsit lagymatag is volt, de még nem az a döguncsi feeling 😀

Összességében: aki kicsit is érdekelt a harcművészetek világában annak szerintem látnia kell ezeket a filmeket. Nagyon látványos, történetileg is nagyon jó. Nekem legjobban az tetszett benne, hogy bele tudtak csempészni egy kicsi hétköznapit is a filmbe, mindemellett elképesztő harci jelenetek tömkelege… nagyon jó kis filmek ezek 🙂

5 thoughts on “葉問 Ip Man / Yip Man

  1. Jó kis film volt.. de azért kifejezetten utálnivaló amikor egy harci technikát túl misztikálva legyözhetetlennek mutatják be. Aki ismeri egy kicsit a történelmet ilyen stilusú harcművészet europában is megvolt de kihalt a középkor idején.

  2. Szia! Már régóta érdekel ez a film, de eddig sose sikerült letöltenem. Azt szeretném meg kérdezni, hogy tudnál benne segíteni, hogy honnan tudnám leszedni ingyen??? 🙂 Előre is köszi!!:D

Hozzászólás